Kuchnia Vikinga, początkowo niewielki rodzinny projekt założyciela Łukasza Dawidziuka w Białymstoku skoncentrowany na zdrowych posiłkach w pudełkach, jest obecnie jedną z najważniejszych firm cateringowych w Polsce. Dysponuje kilkoma nowoczesnymi halami produkcyjnymi, zatrudnia blisko 1500 pracowników, posiada flotę ponad 200 własnych samochodów ciężarowych i codziennie dostarcza posiłki w pudełkach do wszystkich zakątków kraju do dziesiątek tysięcy zadowolonych klientów.
Od samego początku firma kładła nacisk na wysokiej jakości składniki, zbilansowane odżywczo posiłki i innowacyjne podejście do żywienia dietetycznego. Oprócz dynamicznego rozwoju i wysokiej jakości usług może pochwalić się także prestiżowym partnerstwem – jest oficjalnym sponsorem reprezentacji Polski w piłce nożnej.
W swoich 3 zakładach produkcyjnych wykorzystuje między innymi 28 pieców konwekcyjno-parowych Retigo, które pomagają przygotować ponad 258 000 porcji dziennie. „Około 55 % pracy wykonują piece Retigo. Nie wyobrażam sobie pracy bez tych pieców konwekcyjno-parowych“, powiedział Vasyl Kimeichuk, zastępca kierownika zmiany w kuchni Hurtowa 2.
Skupiają się Państwo na zdrowych posiłkach w pudełkach. Ile rodzajów diet jest obecnie w ofercie i Ile porcji pudełek Państwo produkują dziennie?
Produkujemy łącznie 14 diet. Najpopularniejsze z nich to dieta Standard, dieta Active i dieta Soft. Produkujemy około 55 000 zestawów, a jeśli założymy, że na jeden zestaw przypada średnio 4,7 pudełek, czyli dieta na cały dzień, zbliżamy się do prawie 258 000 posiłków dziennie.
Czy posiadają Państwo zaawansowaną zautomatyzowaną produkcję? W jaki sposób uzupełniają ją piece konwekcyjno-parowe Retigo?
W piecach konwekcyjno-parowych pieczemy różne rodzaje zapiekanek, ciasta, różne rodzaje lasagne. Przygotowujemy w nich również pieczone warzywa, mrożonki na parze, mrożone warzywa i jajka. Około 55 % pracy wykonują piece konwekcyjno-parowe Retigo. Używamy ich również do przygotowywania różnego rodzaju mięs, ryb, owoców, warzyw i ciast.
Jak bardzo jest Pan zadowolony z pieców konwekcyjno-parowych Retigo? Jaki jest ich wkład w tak dużą produkcję?
Bez pieców konwekcyjno-parowych Retigo, których używamy w produkcji, po prostu nie bylibyśmy w stanie dostarczać wszystkich diet, które codziennie trafiają do naszych klientów. Nie wyobrażam sobie pracy bez nich.
Jaką ich funkcję docenia Pan najbardziej?
Bazując na naszym doświadczeniu, ustawiliśmy własne programy w piecach konwekcyjno-parowych, które nam odpowiadają. Możemy je dowolnie dostosowywać do naszych potrzeb. Najczęściej korzystamy z różnych rodzajów programów pieczenia. Mamy własne programy do pieczenia bułek, naleśników, ciast, jajek.
Czy poleciłby Pan Retigo innym podobnym lokalom?
Tak, w Kuchni Vikinga posiadamy łącznie 28 pieców konwekcyjno-parowych Retigo zlokalizowanych w 3 kuchniach. Mamy też piece innych producentów, ale wciąż stawiamy na Retigo, które stanowi 95 % tego sprzętu. Jesteśmy z nich zadowoleni.
Dlaczego wybór padł na piece Retigo?
Ponieważ są najbardziej intuicyjne w użyciu i najłatwiejsze w obsłudze. Nowy szef kuchni przychodzi i od razu wie, co ma robić.
Vasyl Kimeichuk, zastępca kierownika zmiany w kuchni Hurtowa 2.

151 - 250 porcji

400 - 600 porcji

600 - 900 porcji

151 - 250 porcji

600 - 900 porcji