Retigo s.r.o.

Czym jest Holdomat?

Przygotowanie dużej ilości potraw to nie tylko kwestia samego gotowania, ale również utrzymywania dań w idealnej temperaturze i w świetnej jakości końcowej. Właśnie do tego służy holdomat. Za pomocą holdomatu można w temperaturze 65 – 75°C przechowywać m.in. najróżniejsze gatunki mięs przez długi czas ciepłe i przygotowane do natychmiastowego podania.

Holdomaty RETIGO mają jednocześnie inne zalety – umożliwiają pieczenie przy niskiej temperaturze i długim czasie. Efektem zastosowania techniki powolnego pieczenia jest doskonale upieczone mięso, które jest kruche, ma wspaniały smak i w odróżnieniu od klasycznego pieczenia traci minimum swojej pierwotnej wagi.









Holdomat Retigo

Gotowanie, smażenie czy pieczenie potraw w kuchni specjalizującej się w zbiorowym żywieniu to nie tylko problem szybkiego ich przygotowania, ale także przechowywania w odpowiedniej temperaturze tak, aby długo zachowały doskonałą jakość. Wiele dań mięsnych wymaga czasu potrzebnego na przygotowanie, dlatego muszą być wykonane wcześniej, aby zamawiający je klient nie czekał. Doskonałym pomocnikiem kucharza, pozwalającym na rozwiązanie tego problemu jest holdomat – urządzenie specjalnie zaprojektowane z myślą o restauracjach i lokalach, w których wydawanie potraw odbywa się przez cały dzień.

Opcja długiego gotowania

Tradycyjne wyposażenie kuchni restauracyjnej powinno być dostosowane do profilu serwowanych dań, a więc niezbędne specjalistyczne urządzenia, np. frytkownice czy opiekacze sprawdzają się tylko tam, gdzie tego rodzaju dania są uwzględnione w menu. Hold-o-mat należy do wyposażenia o charakterze uniwersalnym, czyli takiego, które bywa niezbędne w każdej kuchni bez względu na jej profil. Cechą automatycznego podgrzewacza jest nie tylko możliwość utrzymania temperatury potrawy już przygotowanej, ale również funkcja pozwalająca na jej długotrwałe gotowanie. Do takiego celu urządzenie należy odpowiednio zaprogramować na stałą niską temperaturę. Hold o mat oven zaprogramowany na wolne gotowanie w kilka godzin przygotuje fantastyczne soczyste mięso.

Hold-o-mat a jakość potraw

Podtrzymywanie temperatury potraw przez dłuższy czas kojarzy się zazwyczaj z utratą ich walorów smakowych. Dzięki specjalnie opracowanej metodzie podgrzewania, hold-o-mat nie tylko nie wpływa na ich pogorszenie, ale wręcz jakość poprawia się w wyniku zachodzących procesów w strukturze produktu. Na podgrzewaniu szczególne walory zyskują potrawy mięsne, bowiem podczas ogrzewania utrwalają się soki mięsne. Holdomat nie pozwala także na przypalanie się potraw, dzięki czemu nie tylko nie tracą one na walorach, ale też nie angażują kucharza w ich stałe pilnowanie. Gotowanie natomiast przypomina utrzymywanie ryżu czy makaronu w gorącej wodzie poniżej poziomu wrzenia. Ogrzewana przez hold-o-mat potrawa sama nabiera miękkości, nie tracąc walorów smakowych i cennych substancji wypłukiwanych w czasie tradycyjnego gotowania.

Holdomat i jego zalety

Hold o mat oven, czyli specjalistyczny piekarnik automatyczny do podtrzymywania temperatury potraw jest doceniany jako rozwiązanie wielu problemów z organizacją czasu i jak najszybszym spełnianiem oczekiwań klientów przy zachowaniu renomowanej jakości dań.

Wśród licznych zalet, jakie z pewnością posiada holdomat można wymienić:

  • wielogodzinny czas utrzymywania temperatury potraw przy zachowaniu walorów smakowych
  • oszczędność czasu i energii potrzebnej na przygotowywanie tej samej potrawy wiele razy od podstaw
  • możliwość natychmiastowego wydawania potrawy zaraz po zamówieniu
  • łatwe i szybkie programowanie urządzenia

Hold o mat oven to urządzenie niezastąpione nie tylko z uwagi na cenny czas klienta, ale także w trosce o jakość potraw i wysoki standard samego lokalu.

Zalety holdomatów

  • Utrzymuje mięso i ryby w wybranej temperaturze przez kilka godzin
  • Wspaniała jakość finalna produktu
  • Mniejsza ilość odpadów w wyniku powolnego gotowania
  • Najwyższa precyzja
  • Łatwe serwisowanie
  • Proste utrzymanie
  • Możliwość osiągania temperatury do 120 ° C
  • Wysoce precyzyjna sonda temperatury z dokładnością do +/- 2 ° C
  • Łatwo przenośne urządzenie, wymagające jedynie źródła mocy zapewniającego: 1N~/220 V/50 – 60 Hz/10 A
  • Minimalne zużycie energii – 300 -400 W (stałe dojście)

Praktyczne rady dla użytkowania RETIGO Hold-o-mat

Uprość swoją pracę
- Składuj smażone lub pieczone porcji. Dzięki specjalnej właściwości usuwania wilgotności w komorze, jedzenie zawsze będzie chrupiące.
- Usmaż szybko swoje mięso i włóż je prosto do RETIGO Hold-o-mat, który zajmie się resztą umożliwiając ci dalsze kontynuowanie smażenia.

Efektywnie wykorzystuj swój piec konwekcyjno-parowy
- RETIGO Hold-o-mat zapewnia dodatkowo funkcje przechowywania oraz opcję ”Cook&Hold” co pozwala na zwolnienie przestrzeni w piecu konwekcyjno-parowym.
- Mięso jest gotowane i przechowywane w idealnej temperaturze z minimalną utratą wagi, identycznie jak w piecu.
Idealne urządzenie dla obsługi cateringu
- Potrawy przygotowane w kuchni mogą być transportowane w RETIGO Hold-o-mat i podawane na ciepło.
- Praktyczne uchwyty umożliwiają bezpieczne transportowanie urządzenia.