Retigo s.r.o.

Szkoła Podstawowa w Valašská Bystřice

Miejsce realizacji: Valašská Bystřice 360, 756 27 Valašská Bystřice
Rok realizacji: 2025
Kraj: Czech Republic
Rodzaj działalności: Stołówka szkolna

W Szkole Podstawowej w Valašská Bystřice stołówka szkolna przygotowuje codziennie około 400 obiadów. Oprócz uczniów i pracowników dziewięcioletniej szkoły, posiłki gotowane są również dla przedszkola oraz dla osób z zewnątrz, takich jak seniorzy czy pracownicy lokalnych firm. Dla dzieci z przedszkola przygotowywane są także poranne i popołudniowe przekąski.

 

Ile rodzajów obiadów gotujecie i jakie potrawy są najpopularniejsze?

W poniedziałki i piątki gotujemy jeden rodzaj obiadu, w pozostałe dni dwa do wyboru. Najbardziej popularne są sosy, spaghetti, lasagne oraz dania na słodko. Mamy wtedy dwie kolejki – jedną po posiłek i drugą po dokładki.

Kto układa jadłospis?

Cały zespół kucharzy. Jako kierowniczka dopracowuję go później.

Do czego używacie pieców konwekcyjno-parowych Retigo?

Głównie do ryżu i mięsa. Ogólnie do wszystkiego, co w innym przypadku byłoby przygotowywane w piekarniku. Używamy ich również do ciast i parzonych knedli.

Jakie programy są najczęściej używane?

Korzystamy z kilku programów wstępnie ustawionych, na przykład do ryżu, a inne dostosowujemy w razie potrzeby. Najczęściej pieczenie, gotowanie na parze, a także podgrzewanie i regeneracja potraw. Dziś rano gotowaliśmy ryż w piecu konwekcyjnym. Teraz przygotowujemy pierś z kurczaka po toskańsku.

Jak bardzo jesteście zadowoleni z użytkowania?

Bardzo. Kucharze szybko nauczyli się go obsługiwać. Jest bardzo intuicyjny. Sami znaleźli potrzebne programy i wszystko, czego potrzebowali. Są zadowoleni. To również wygodne – nie muszą się już schylać do piekarników, jak wcześniej. Używamy też wózka załadowczego, który ułatwia pracę.

Która funkcja lub cecha jest dla was najcenniejsza?

Zmniejsza wysiłek fizyczny. Jest szybki i precyzyjny. Kucharz może zaplanować pracę tak, aby w czasie wydawania posiłków, zgodnie z harmonogramem, świeże jedzenie było gotowe krok po kroku – bez ryzyka, że na przykład wyschnie. Może po prostu odejść, włączyć piec konwekcyjny i nie musi się więcej martwić.

Czy poleciłaby Pani piec konwekcyjno-parowy innym stołówkom szkolnym?

Zdecydowanie tak. Najnowszy, który mamy, to już trzeci. I zawsze wybieraliśmy firmę Retigo. Jest niezawodny, a jeśli kiedykolwiek pojawi się problem, serwis jest dostępny od razu. W razie potrzeby przyjeżdża do nas także szef kuchni, aby doradzić.

 

Jana Růčková

Kierowniczka Stołówki Szkolnej