Domov Hortenzie, organizacja charytatywna założona przez Województwo Morawsko-Śląskie we Frenštácie pod Radhoštěm, świadczy usługi socjalne w formie stacjonarnej dla seniorów powyżej 65. roku życia o ograniczonej samodzielności, których sytuacja wymaga regularnej pomocy innej osoby. Dom posiada również własną część gastronomiczną, która zapewnia całodzienne posiłki 7 dni w tygodniu zarówno dla klientów, jak i pracowników organizacji. Łączna ilość wydawanych obiadów wynosi około 150 dziennie.
Jakie dania znajdują się w menu i kto je przygotowuje?
Gotujemy domowe posiłki, głównie gotowe dania. Klienci mają zawsze do wyboru dwa śniadania, obiady i kolacje. Otrzymują również drugie śniadanie i podwieczorek. Menu układamy na podstawie rekomendacji dietetyka, który odwiedza nas raz na 14 dni, a także na podstawie życzeń klientów. Ważne, aby im smakowało. Najpopularniejsze są potrawy smażone, takie jak schabovy, następnie sosy i dania słodkie. Ze słodkich potraw najbardziej lubią ciasta, ciastka i owsiankę.
Co przygotowujecie w piecu konwekcyjno-parowym Retigo ?
Można powiedzieć, że absolutnie wszystko – od dodatków, takich jak ryż, po bułki, zapiekanki, klopsiki, gulasze i pieczenie. Rano wszystkie nasze piece konwekcyjne są w pełni wykorzystane, czasami nawet czekamy, aż pierwszy się zwolni. Po południu wszystko zależy od tego, co przygotowujemy na obiad. Korzystamy również z funkcji regeneracji jedzenia.
Jakich programów używacie?
Gotowanie, pieczenie, a teraz zaczynamy od gotowania w nocy. Próbujemy na przykład upiec królika, ponieważ wkrótce zwiększymy moce przerobowe. Trwa budowa Domu o specjalnym reżimie i liczymy na przyjęcie około 40 kolejnych pensjonariuszy. Dlatego organizujemy szkolenia z Retigo, koncentrując się na programach, które pomogą nam gotować więcej porcji.
Czy korzystacie z gotowych programów czy ze swoich własnych?
Najczęściej korzystamy z własnych rozwiązań, ponieważ z doświadczenia wiemy, co działa najlepiej.
Jaka jest największa korzyść dla Waszej kuchni?
Dzięki temu, że możemy ustawić piec konwekcyjno-parowy, pozwolić mu pracować i nie martwić się o nic, oszczędzamy czas. Wcześniej musieliśmy stale doglądać przygotowywania posiłków, pieczenia, duszenia, gotowania, żeby nic się nie przypaliło.
Czy polecilibysście firmę Retigo innym podobnym lokalom?
Oczywiście, że tak, ponieważ oszczędzasz mnóstwo czasu i możesz mieć pewność, że jedzenie będzie gotowe o pożądanej porze i w pożądanej jakości.
Martina Holubová,
Kierownik działu cateringu