Restauracja City Club, położona niedaleko centrum Rožnova pod Radhoszczem, oferuje nowoczesną kuchnię i popularne specjały kuchni międzynarodowej. Restauracja kładzie nacisk na wysokiej jakości składniki i profesjonalny sprzęt kuchenny. W 2023 roku do swojej kuchni zakupiono piec konwekcyjny Retigo, który szybko stał się integralną częścią jej codziennej pracy.
Z poniższego wywiadu z szefem kuchni Petrem Jurajdą dowiesz się, jak to urządzenie ułatwia pracę zespołu kucharzy.
Co przygotowywujecie w piecu konwekcyjno-parowym?
Absolutnie wszystko – od ziemniaków, przez warzywa, po pieczone mięsa. Naprawdę wszystko.
Z jakich programów korzystacie najczęściej?
Preferujemy korzystanie z własnych programów, które sami ustawiamy i wiemy, że nam odpowiadają. To znacznie przyspiesza i ułatwia naszą pracę. Stosujemy również pieczenie w niskiej temperaturze przez całą noc, szczególnie podczas przygotowywania żeberek wołowych. Pieczemy je naprawdę długo – całą noc w niższej temperaturze.
Kiedy piec konwekcyjny najbardziej Wam pomaga w ciągu dnia?
Zdecydowanie w porze lunchu, podczas przygotowywania dań a'la carte. W naszej restauracji zajmujemy się głównie przygotowywaniem różnego rodzaju mięs, np. metodą sous-vide.
Co sądzicie o sterowaniu piecem konwekcyjno-parowym Retigo? Czy Wam odpowiada?
Sterowanie jest szybkie i proste. Wyświetlacz reaguje bardzo niezawodnie, nawet w tłustych rękawicach, co jest ogromnym ułatwieniem.
Co dla Was oznacza Retigo jednym słowem?
Jakość.
Czy polecilibyście Retigo innym klientom?
Zdecydowanie.
Jurajda Petr
Szef kuchni