Świeżość, harmonia smaku i perfekcyjny wygląd są tym, co goście najbardziej doceniają w podawanych potrawach. Na pierwszym miejscu stoi zawsze jakość i bezpieczeństwo higieniczne potrawy. Aby można je było zagwarantować i jednocześnie usatysfakcjonować wielu klientów bez skomplikowanego gotowania, potrzebna będzie profesjonalna schładzarka szokowa.
Urządzenia chłodzące i zamrażające to podstawowe wyposa<żenie każdego lokalu gastronomicznego i kuchni specjalizującej się w zbiorowym żywieniu. Zarówno dłuższe przechowywanie produktów, jak i ich sterylizowanie wymaga urządzeń tego rodzaju, w których niskie temperatury ograniczają rozwój drobnoustrojów i psucie się. Wszelkiego typu zatrucia pokarmowe należą do największych problemów gastronomii. Schładzarko-zamrażarka szokowa jest jednym z elementów wyposażenia, który pomoże rozwiązać wiele problemów z zachowaniem dobrej jakości produktów oraz pozwoli na eliminowanie bakterii poprzez błyskawiczną zmianę temperatury.
Pojęcie „szokowe” w przypadku tej specjalnej metody schładzania produktów jest wystarczająco sugestywne, aby móc zrozumieć zasadę takiego procesu. Schładzarki i zamrażarki szokowe w stosunku do tradycyjnych urządzeń chłodniczych cechują się o wiele krótszym czasem osiągania określonej temperatury, dzięki czemu produkty nie tylko nie tracą na wartości, ale również zachowują swoją najwyższą jakość. Dotyczy to zarówno produktów surowych, jak i już przygotowanych gorących potraw. Uważa się, że danie zachowuje swoją zdrową i bezpieczną strukturę około 3 godzin od przyrządzenia. Utrzymywane w temperaturze + 70 st. C potrawy zamrażarka szokowa jest w stanie zamrozić do poziomu -18OC w czasie zaledwie 240 minut. Jeszcze krótszy jest czas chłodzenia do temperatury +3OC, bowiem trwa zaledwie 90 min. Ogólnie jest on uzależniony od temperatury początkowej i oczekiwanej oraz od wagi produktu.
Typowa schładzarko-zamrażarka szokowa to urządzenie, które pełnie dwie funkcje: obniżania temperatury i utrzymywania jej na danym poziomie oraz zamrażanie do poziomu – 18OC. Poza tym każdy model wyposażony jest w specjalny elektroniczny system programowania, dzięki któremu możliwe jest staranne zaplanowanie całego procesu chłodzenia. Optymalizacja uzależniona jest od tego, co ma być schładzane i w jakim celu. Istotna jest także waga wsadu do komory.
Schładzarka szokowa może obniżać temperaturę na dwa sposoby:
Każdy z tych dwóch rodzajów schładzania, w jakim może pracować zamrażarka szokowa jest stosowany do innego rodzaju produktów. Pierwszy to produkty drobne, w plastrach, o małej miąższości. Drugi to duże kawałki lub produkty o znacznej gęstości.
Wszystkie urządzenia stanowiące podstawę pracy w kuchni restauracyjnej musza spełniać określone wymogi z punktu widzenia zachowania higieny. Schładzarko-zamrażarka szokowa to konstrukcja w pełni dostosowana do tych oczekiwań, co przejawia się w takich aspektach, jak:
Jako wyspecjalizowane urządzenia dedykowane firmom i lokalom gastronomicznym zamrażarki szokowe posiadają wiele cennych zalet, które decydują o ich przewadze nad tradycyjnymi urządzeniami chłodniczymi.
Między innymi:
Schładzarki szokowe działają w systemie zamkniętym, co oznacza, że podczas przebiegu zaplanowanego procesu schładzania czy zamrażania niemożliwe jest dołożenie kolejnych partii produktów. Zabraniają tego podstawowe zasady zachowania bezpieczeństwa biologicznego. Otwieranie pokrywy i dokładanie ciepłych lub gorących potraw mogłoby spowodować podniesienie temperatury do poziomu aktywności bakterii. Z tego powodu warto przed zakupem dokładnie przeanalizować potrzeby danej placówki i wyposażyć ją w schładzarki szokowe o takiej pojemności komory, jaka spełni oczekiwania. Proces schładzania wymaga też kontrolowania temperatury wewnątrz produktu. Do tego celu służą specjalne sondy termiczne. Każda zamrażarka szokowa wyposażona jest w prosty i łatwy w obsłudze panel sterujący.
Schładzarki szokowe noszące oznaczenie Comfort to urządzenia posiadające ponadstandardowe funkcje i wyposażenie, przeznaczone dla wymagających klientów. Są sterowane za pomocą eleganckiego ekranu dotykowego, ułatwiającego ustawienia i kontrolę przebiegającego procesu. Schładzarko-zamrażarki szokowe Comfort są produkowane w sześciu rozmiarach.
Schładzarki szokowe Practic są prostszym wariantem szokówek o ograniczonej liczbie funkcji, mniejszej pojemności zamrażania i chłodzenia oraz mniejszym wyposażeniem dodatkowym. Chłodzenie i zamrażanie jest jednak wciąż na wysokim poziomie, całkowicie wystarczającym dla klientów, których satysfakcjonuje podstawowe wyposażenie. Szokówki Practic są dostępne w 4 rozmiarach.
Takie pytanie zadać może wyłącznie entuzjasta „fast food-ów.” Smakosze tacy jak my, wiedzą doskonale, że zaspokojenie w krótkim czasie dużej ilości zróżnicowanych gustów, bez spędzania godzin na gotowaniu ale przy utrzymaniu najwyższej jakości i higieny serwowanego jedzenia, nie jest możliwe bez schładzarko-zamrażarek szokowych RETIGO. Szybkie schładzanie przygotowanych na zapas posiłków zapobiega niepożądanemu szybkiemu mnożeniu się mikroorganizmów. Posiłek schłodzony w ten sposób zachowuje naturalną strukturę wilgotność, kolor, smak i aromat co pozwala wywołać radość i dobre samopoczucie u wszystkich klientów.
COOK & CHILL
Jest to rozwiązanie idealne w sytuacji gdy serwowanie potraw musi być odłożone w czasie. Zgodnie z przygotowanym planem, większa ilość mięsa jest gotowana z wyprzedzaniem a następnie schładzana. W stanie schłodzenia porcji mogą być przechowywane do 5 dni. Potrawy muszą być podgrzane tuż przed podaniem w regeneratorze lub piecu konwekcyjno-parowym.
Gwarancja higieny i bezpieczeństwa
Ta metoda przygotowania jedzenia gwarantuje łatwiejsze spełnienie norm HACCP i zapewnia redukcję prawdopodobieństwa bakteryjnego skażenia potraw do minimum.
Lepsza wydajność zarządzania czasem
Wstępnie przygotowane i schłodzone porcji umożliwiają łatwiejsze serwowanie poszczególnych potraw, w szczególności w godzinach szczytu.
Redukcja kosztów
Łączenie przygotowania w piecu konwekcyjno-parowym dużej ilości posiłków z jednoczesnym ich chłodzeniem w schładzarko-zamrażarkach szokowych, zapewnia znaczące oszczędności w porównaniu z równoległym gotowaniem wielu potraw metodami tradycyjnymi. Dzięki opcji przygotowania posiłków z wyprzedzeniem możemy również lepiej wykorzystać zniżki ilościowe oraz sezonową dostępność poszczególnych produktów.
Większe zróżnicowanie w menu
Dużą zaletą natychmiastowego serwowania różnorodnych przygotowanych na zapas posiłków jest fakt, iż schłodzone produktu mogą być składowane do 5 dni a zmrożone do kilku miesięcy.
Wysoka jakość jedzenia i mniejsze utraty ilościowe
Jedzenie przygotowywane w ten sposób zachowuje naturalną wilgotność. Nie ma utraty objętościowej ani obniżenia jakości.
Mniej odpadów i dokładniejszy rozmiar podawanych potraw
Ta metoda przechowywania jedzenia nie powoduje zbędnych strat ponieważ wyłącznie porcji, które zostały zamówione przez klientów są regenerowane i podawane.
Gwarancja higieny i bezpieczeństwa potraw
Schładzanie jedzenia pomaga w wypełnieniu wymagań HACCP poprzez powstrzymanie skażenia bakteryjnego.
Zarządzanie czasem
Przygotowane na zapas jedzenie zostało schłodzone i jest gotowe do podania w krótkim czasie. To umożliwia szybką i wygodną obsługę klienta.
Oszczędność kosztów
Po zakupie schładzarko-zamrażarki szokowej większa ilość jedzenia może być przygotowana z wyprzedzeniem i schłodzona. Mrożone potrawy mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, dzięki czemu zachowujemy plusy upustów ilościowych oraz sezonowej dostępności produktów.
Szersze menu
Chłodzone jedzenie może być przechowywane I natychmiast serwowane w dowolnym momencie do 5 dni, mrożone do kilku miesięcy.
Wysoka jakość potraw i niska utrata wagi
Chłodzone jedzenie zachowuje naturalną wilgotność, mięso pozostaje soczyste, utrata wagi jest minimalna a jednocześnie najwyższa jakość jest zapewniona…
Redukcja ilości odpadów
Dokładne i wymierzone porcje jedzenia są wyciągane z schładzarko-zamrażarki szokowej, regenerowane i serwowane.